Innerlijke rust/Sterkere identiteit
Speel jij nog verstoppertje?
Waarom vijgenbladeren niet zo’n goed idee zijn.
“Ik tel tot 10. Wie niet weg is, is gezien. Ik kom!” Speelde jij ook zo graag verstoppertje als kind? Je verstoppen achter een kast, onder een bed of buiten achter een boom, net zolang totdat je werd gevonden.
Verstoppertje is leuk als kind, maar wees eens eerlijk naar jezelf. Verstop jij je misschien nog steeds?
God schiep de mens naar Zijn beeld als uiting van Zijn intense liefde. De mens is volgens de Bijbel ‘wonderlijk mooi gemaakt’ (Ps. 139:14) en ‘de kroon op de schepping’ (Ps. 8:6). Adam en Eva hadden een intieme relatie met God en met elkaar. Ze leefden in volmaakte verbinding met zichzelf, elkaar en God. En die verbinding zorgde voor veiligheid, vrede, vreugde. Ze waren helemaal niet zelfbewust. Ze waren eerder volledig Godbewust. Ze waren naakt en schaamden zich niet. Ze voelden zich geliefd en gekend.
Dat was hoe God het oorspronkelijk had bedoeld. Dat je weet wie je bent. En dat je Zijn stem in je hart hoort zeggen, dat je ‘zeer goed’ bent gemaakt (Gen. 1:31).
Twijfel
Maar net als Adam en Eva kun je aan het twijfelen worden gebracht. Je luistert naar een andere stem die zegt: “Heeft God echt gezegd dat..?” Je vraagt je af: “Houdt God wel echt van mij?” Je twijfel slaat om in angst en onrust. Je voelt verwarring over wie God is en over wie jij bent.
Adam en Eva wilden als God zijn. De slang zaaide twijfel en verwarring. Ze lieten zich verleiden tot zonde en de gevolgen waren desastreus. Angst en schaamte over wat ze hadden gedaan, maakten dat ze zich gingen bedekken met vijgenbladeren. Ze verstopten zich voor God, voor elkaar, voor zichzelf. Niet langer Godbewust, werden ze volledig op zichzelf teruggeworpen. Hun veilige leven was voorgoed verstoord.
Net als Adam en Eva kun je jezelf verstoppen. In een poging jezelf te beschermen lieg je of geef je de ander de schuld. Je laat je leiden door schaamte, schuld, angst. Deze gevoelens houden je gevangen. Je bedekt je liever met vijgenbladeren dan dat je naar God toegaat en je ware gezicht laat zien.
Vijgenbladeren
In de psychologie worden deze vijgenbladeren, verdedigingsmechanismen of overlevingsstrategieën genoemd. Je zet als het ware een masker op. Er kunnen legio redenen zijn waarom je dit doet. Vaak had je deze verdedigingsmechanismen nodig als kind. Toen moest je wel om te kunnen overleven, maar met de jaren zijn ze een patroon, een gewoonte geworden.
Omdat niemand angst wil voelen, zijn maskers manieren om angst uit de weg te gaan. Maar het is valse veiligheid. Je ontkent of verdraaid de werkelijkheid.
Bijvoorbeeld:
- Je verstopt je achter een imago, achter je beroep of hoe je eruit ziet. Je maakt je zorgen over wat anderen van je denken. Je probeert aanvaardbaar te zijn, om erbij te horen.
- Je probeert te voldoen aan een ideaalplaatje in je hoofd. Je moet een perfecte christen zijn, een perfecte moeder, echtgenoot, zus, vriendin. Je legt de lat hoog.
- Je laat alleen je mooie, voorbeeldige buitenkant zien. Je past je aan, bang om tekort te schieten en te worden afgewezen.
Alleen het lastige is. Dit doe je meestal onbewust. Eigenlijk vlucht je voor de werkelijkheid, want die is te pijnlijk, te beangstigend.
Waar ben je?
Maar God wil niet dat je je verstopt. Hij wil dat je tevoorschijn komt, dat je naar Hem toegaat en afrekent met je verkeerde strategieën. Net als aan Adam en Eva stelt Hij jou de vraag: “Waar ben je?” Misschien hoor jij vooral een oordeel. Wat als God jou roept uit liefde? En wat zou er zijn gebeurd, als Adam en Eva meteen na hun daad naar God waren gegaan en om vergeving hadden gevraagd?
Dankzij Jezus’ offer aan het kruis hoef jij jouw last niet langer te dragen. Je mag naar Hem toegaan en je schuld belijden. Je mag ervan verzekerd zijn dat jouw hemelse Vader jou opwacht met Zijn liefdevolle armen en niets liever doet dan jou vergeven.
Het is moeilijk om te genieten van een vreugdevol leven en echte verbinding te ervaren als mensen alleen jouw masker zien. Je bent niet authentiek, niet echt jezelf. En weet je hoeveel energie het jou zelf kost?
Jarenlang was ik een enorme aanpasser. Ik probeerde aan alle verwachtingen te voldoen. Ook vond ik het moeilijk om mijn grenzen aan te geven. Tot ik vastliep in mijn werk en uiteindelijk de moed had om een nieuwe weg in te slaan en te gaan luisteren naar (Gods stem in) mijn hart.
Kom tevoorschijn
Om te veranderen en kwetsbaar te zijn, is moed nodig. Jezelf vragen stellen kan je helpen om je bewust te worden van jouw strategieën:
- Waarom reageer ik zoals ik doe?
- Doe ik dit omdat ik echt zo ben of doe ik dit om te behagen?
- Waar ben ik nu echt bang voor?
Durf jij, stapje voor stapje, achter jouw vijgenbladeren tevoorschijn te komen? Wil je hier eens over doorpraten? Neem contact op of kijk eens op https://praktijkchara.nl/persoonlijke-coaching/